AMP Nedir ve Nasıl Kurulur

AMP nedir ve nasıl kurulur birçok teknoloji meraklısının kafasını kurcalayan bir soru aslında. Konu ile ilgili birçok farklı düşünce mevcut. AMP’yi sevenler, sevmeyenler, uygulamak isteyen ancak emin olamayan, kafası karışan bir sürü düşünce iki yıldan fazla bir süredir yazılıp çiziliyor. Bu konuları açıklayabilmek adına yazılan birçok yazı mevcut.

AMP Nedir

AMP nedir sorusunu cevaplamak gerekirse accelerated mobile pages yani hızlandırılmış mobil sayfalar, 2015 senesinde Google’ın duyurusunu yaptığı, 2016 yılında sonuçlarını SERP üzerinde gösterime sunduğu, açık kaynak kodu bulunan, sayfaların daha hızlı açılmasına yardımcı olan bir mobil teknolojidir. Bu klasik tanımı bir kenara koyarsak şu şekilde açıklama yapılabilir: Google arama yaptığınız sayfaları kendi önbellek hafızasında tutarak daha hızlı bir şekilde hizmete sunuyor. Yani Google’da herhangi bir sayfaya tıklayan bir kullanıcı kullandığınız sunucuya tarayıcı vasıtasıyla istekte bulunarak dosyaları ve kod bloğu sunucunuz üzerinden istiyorsa AMP’de bu işlemi Google üzerinden gerçekleştiriyor denebilir.  Buradaki fark, sizin sunucunuza bir talepte bulunulmuyor. Google kendi hafızasında yer alan sunucu üzerinden sayfayı hizmete sunuyor ve bu sayfa daha hızlı bir şekilde karşınıza çıkıyor.

Bu işlem nasıl oluyor diyecek olursanız AMP teknolojisinin üç bileşeni öne çıkıyor: AMP HTML, AMP JavaScript ve AMP Cache.

AMP Kurulumu

İnternette daha hızlı bir gezinme istiyorsanız AMP kurulumu konusu tam size göre olacaktır. WordPress kullanıcısı iseniz en çok önerilen plugin’leri ve kurulum aşamasının detaylandırmasını yapacağız.

İlk olarak Automattic’in kullanıma sunduğu AMP Plugini indirmeli ve kurulumunu yapmalısınız. Bu plugin ile postlar AMP uyumlu yapılabiliyor ancak sayfalar AMP uyumlu olmuyor. Yine de bu plugini kurmak zorundayız. Sayfaların AMP uyumlu olması mümkün olmadığı için ikinci bir plugin indirmeniz gerekiyor. AMP for WP ve Glur for Yoast SEO & AMP pluginlerini indirip kurmanız gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus Yoast SEO’nun kurulu ve aktif olması gerekmektedir.

Daha sonra varsayıla Google Analytics takip kodunu WordPress içerisinde yer alan AMP for WP altında Analytics sekmesine kopyalayıp kaydetmeniz gerekiyor. Yoast SEO – AMP – Post Type şeklinde ilerlediğiniz takdirde hangi sayfaları AMP yapmak istediğinize karar verebilir ve Design seçeneğini kullanarak bu sayfaları özelleştirebilirsiniz. AMP URL’lerini oluşturduktan sonra bu sayfaların Google Cache’e eklenmesi için bu URL’lerin test edilmesi gerekmektedir. bu işlem için Google’ın kendine ait test sayfasına ulaşmanız gerekmektedir.

AMP Avantajları

AMP avantajları konusuna değinecek olursak AMP’nin bir zorunluluk ya da sıralama faktörü olmaması en önde gelir. AMP sayfa oluşturduğunuz takdirde bu sayfanın ilk sıralarda olacağının bir garantisi bulunmamaktadır. Ancak web sitenizin neye gereksinim duyduğunu iyi tespit etmeniz ve rekabet ettiğiniz alanı iyi değerlendirmeniz gerekmektedir.

 Google News için bir haber sitesi iseniz AMP kullanımı sizin için kaçınılmaz olabilir. Site hızı bakımından biraz gerilerde kalmış olabilirsiniz ve çözüm için AMP’yi kullanmak isteyebilirsiniz.

AMP’nin en büyük avantajı kullanıcılar için normal bir sayfaya göre oldukça hızlı bir şekilde açılabilir olmasıdır. Diğer bir avantajı ise Google üzerinden hizmete sunulduğu için kullandığınız sunucu üzerindeki yükün hafiflemesini de sağlamaktadır.

AMP Dezavantajları

AMP dezavantajlar SEO uzmanları tarafından oldukça uzun bir süredir tartışılmaktadır. Google için en çok göze batan AMP eleştirisi ise interneti domine etme çalışmaları, kendine ait kuralları koyması ve web sitelerini de bu kurallara uymaya mecbur bırakmasıdır.

AMP’nin hızlı olmasındaki neden Google’ın bir sürü koda izin vermemesi ve kendine ait tanımlı kütüphaneden kullanıma sunduğu kod bileşenleridir. Bu nedenle diğer bir dezavantaj size ait sayfalarda istediğiniz her şeyi yapmayacaksınız.

Bir yorum bırakın