İyi Bir Yöneticinin Özellikleri

Ekip sayısı kaç kişi olursa olsun her yöneticide olması gerek ortak özellikler vardır. İyi bir yöneticinin özellikleri arasında bu ortak özellikler de kesinlikle bulunmalıdır. Ayrıca gerçekten iyi bir yönetici olmak isteyen kişiler için bu özellikleri insanın kendi bünyesinde barındırması gerekmektedir. Yani doğal bir biçimde bu huylara edinmeli yapmacık bir biçimde bu özellikleri ile yönetici olmamalısınız. Bunun içinde ciddi bir çaba gerekmektedir. Bunların sebebi ise iş ortamı huzuru ya da çalışan kişilerin huzurundan yöneticiler sorumludur. İyi bir yöneticinin özellikleri dokuz ana başlık altında toplanmıştır.

Çalışanları Dinlemek

İyi bir yönetici her zaman çalışanlarını dinlemelidir.  Çalışanları için ulaşılabilir olması gerekmektedir. Yönetici çalışan ilişkisi kuvvetli olmalıdır. Çalışanların projelerinde yer almalıdır. Çalışanlarına kulak veren yöneticiler sorunları önceden ön görebilir bu sayede sorun ile karşı karşıya kalmadan tedbirini alabilir.

Eleştiriye Açık Olan Yönetici, Eleştirel Bir Bakış Açısına Sahip Olmak

Eleştirel bakış açısına sahip olmak bir yönetici için oldukça önemlidir. Bu bakış açısına sahip olan kişi zaten eleştiriye de açıktır. İyi bir yönetici soru sormalıdır. Gelen cevapları, fikirleri tek tek değerlendirmelidir. Buna göre karar verip hareket etmelidir.

Ben Değil Biz Demek

İyi bir yönetici ekip ruhu ile çalışır. Çünkü bunun ne kadar önemli olduğunu bilir. Ekip ruhu yakalanmalı ve bu şekilde devam edilmelidir. Bundan dolayı bir yönetici asla yalnız ben olarak düşünmemelidir.

Yeterli Ve Dürüst Geri Bildirimler Vermek

İyi bir yönetici her zaman çalışanlarına çalışması hakkında geri bildirim vermelidir. Bir iş yapan kişi kendilerini geliştirmek ya da başarılarını anlamak için geri bildirim isterler. Bundan dolayı yönetici kesinlikle çalışanlarına işleri konusunda geri bildirim oluşturmalıdır. Geri bildirimi kibar ve dürüst bir şekilde yapmalıdır.

Çalışanların Motivasyonu Önemsemek

İyi bir yönetici özellikleri arasında motive edebilme yeteneği olmalıdır. Yönetici insanlara cesaret vermeyi bilen birisi olmalıdır. Yol göstermeyi bilmelidir. Bunu da yalnızca motivasyon edebilen kişiler yapabilir.

Tutarlı Ve Örnek Davranışlar Sergilemek

İyi bir yönetici davranışları hem tutarlı hem de örnek duruşlu olmalıdır. Yani temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Bunun dışında yine;

  • Planlama
  • Organizasyon
  • Yönlendirme
  • Rehberlik

Gibi konularda da çalışanlarına ilgi göstermelidir. Kendi söylediklerini uygulayan yöneticiler mükemmel örnek oluşturmaktadır.

Herkesten Daha Fazla Çalışmak

Yöneticiler makamlarından kaynaklı olarak Türkiye’de çalışanlardan daha fazla maaş almaktadır. fakat bu durum onların daha az çalışması anlamına gelmemektedir. Bu adaletsizlik oluşturmaktadır. Bundan dolayı iyi bir yönetici en az kendi çalışanı kadar çalışmalıdır. Çalışanlarına yönetici makamını hak ettiğini göstermelidir.

Adil Olmak Ve Takdir Etmek

İyi bir yönetici özellikleri arasında kesinlikle adil olmak bulunmalıdır. Her zaman çalışanlarına eşit iş paylaşımı yapmalıdır. Hiçbir çalışanını ayırt etmeden adaletli bir şekilde davranmalıdır. Ayrıca çalışanlarını takdir etmeyi de bilmelidir. Verilen görevleri başarılı bir şekilde yerine getiren çalışan takdir edilirse yaptığı işten daha fazla zevk duyacaktır.

Empati Yapmak

Empati yeteneğine sahip olan yönetici çalışanlarına karşı nasıl davranması gerektiğini en iyi bilen kişidir. Bu yetenek aslında herkeste olmalıdır fakat kolay kolay kimsede bulunmaz. Bu özelliğe sahip olan yönetici kendi çalışan kadrosu içinde yer alan kişileri anlayabilir ve bu bakış açısı ile daha olumlu yönetim sağlayabilir. Empati yeteneği önemlidir.

Bir yorum bırakın